Monique Bastiaans

Monique Bastiaans (1954) beweegt zich met hetzelfde gemak tussen de verschillende genres van ruimtelijk werk als waarmee ze uiterst gevarieerde materialen gebruikt.

In haar werk treft men een onlosmakelijk verband aan tussen vorm, kleur en materiaal en biedt ze een oeuvre waarin via organische vormen en synthetische materialen het natuurlijke verheerlijkt wordt. Haar werk wordt gecreëerd met het accent op de eland, op de vitale energie en op de vreugde, en dit vanuit een gebied waarin het ludieke en de bezinning elkaar ontmoeten.

Monique Bastiaans heeft, vooral door haar interventies in openbare ruimtes, op de toeschouwer vraagtekens kunnen overbrengen over de omgeving waar hij woont. Haar werk gaat uit van het streven om speelse elementen in alledaagse landschappen te introduceren, zowel in landelijke als stedelijke omgevingen. Tegelijkertijd creëert ze een relatie die zo intens is dat haar interventies één worden met de omgeving. Ze combineert vreemde elementen, creëert onmogelijke samenvoegingen die succesvol opgelost worden voor de ongelovige blik van voorbijgangers.

Jose Luis Perez Pont, kunstcriticus en curator